Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Optaget!

89px-Aarhus_Universitet_-_hovedindgangEn ny årgang af studerende vil snart melde deres ankomst, og vi vil gerne byde dem velkommen til Aarhus Universitet. Igen i år blev et rekordstort antal studerende optaget på de videregående uddannelser. Og inden det nye semester tager sin begyndelse, kan det være interessant at tage et kig på ansøgningstallene.

Ansøgerne

To ting er især værd at iagttage. For det første fortsætter tendensen til at søge mod studier, som i almindelighed forventes at medføre en øget chance for beskæftigelse efter endt uddannelse. For det andet kan vi i år bemærke et lille, men tydeligt fald i det samlede antal af ansøgninger til humanistiske fag.

Begge dele kan læses i Uddannelses- og Forskningsministeriets korte oversigt af 30. juli.

Den øgede søgning mod såkaldt erhvervsrettede uddannelser kan ses flere steder i de samlede ansøgningstal. Som et illustrativt eksempel er søgningen mod erhvervsakademiuddannelser steget med 10% i forhold til sidste år, mens søgningen mod bachelor- og professionsbacheloruddannelser kun er steget med henholdsvis 2% og 3%.

Enkelte institutioner står samtidig til at opleve en meget stor tilstrømning. Som et isoleret eksempel har 11% flere end sidste år ønsket at studere på Danmarks Tekniske Universitet.

Kigger man på universitetsområdet alene, fremgår samme tendens: Antallet af ansøgninger til bacheloruddannelser indenfor Samfundsvidenskab, Sundhedsvidenskab og Teknisk Videnskab er steget med 5- til 6%.

Her er det så, at det er værd at bemærke, at søgningen mod de humanistiske fag er faldet med 2%. Det kan se dramatisk ud. Men det hører med, at de klassiske naturvidenskabelige fag også er blevet søgt af 2% færre.

De nye studerende

I Konservative Studenter har vi kritiseret tidligere regeringers ensidige fokus på arbejdsmarkedsperspektiverne i de uddannelser, de danske universiteter udbyder. Og vi mener fortsat, at det bedste møde mellem universitetsverdenen og arbejdsmarkedet findes der, hvor den studerende bruger sine semestre til at erhverve sig en solid kernefaglighed og en bred dannelse – uanset hvad faget så hedder.

Endvidere mener vi, at dannelse, fordybelse og forskningsfrihed på et universitet besidder en værdi i sig selv. Universitetets succes bør ikke måles alene på kandidaternes beskæftigelsesgrad. Universitetet er i højeste grad også en kulturinstitution, og det er det af flere grunde: Ansatte og studerende publicerer og formidler bidrag til kultur og åndsliv. Og studerende dannes og integreres i det intellektuelle liv.

Sidst men ikke mindst vil vi gerne byde alle nye studerende velkommen til foreningslivet på Campus!

Det er nemlig sådan, at dannelsen – personligt og intellektuelt – også foregår udenfor pensum. Og i den forstand er det ligegyldigt, om man læser datalogi eller idehistorie. Vi opfordrer enhver til at følge nysgerrigheden og fordybe sig i alle de mange formelle og uformelle tilbud, som universitetet rummer.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.