Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Kultur eller kristendom?

1390780_10202734797795149_1212578231_nEr frihedsrettighederne universelle eller kulturelt betingede? Ikke det spørgsmål vi oftest stiller os selv. Ikke desto mindre var det emnet for en debat som Konservative Studenter havde arrangeret sammen med Trykkefrihedsselskabet og LAU. Sommeren har været præget af debatter mellem konservative og liberale særligt i Berlingske Tidende.

Debatten har bl.a. berørt forholdet mellem frihed og kultur. Men debatten har skygget over, at konservative faktisk heller ikke er enige på det punkt. At få emnet diskuteret var formålet med debatarrangementet, hvor tilskuerne – måske lidt overraskende – var mødt talstærkt frem for at opleve debatten mellem teologen Katrine Winkel Holm og litteraten og kulturforskeren Kasper Støvring. Begge er de markante konservative, der har præget den offentlige debat i det seneste årti, men havde man forventet enighed om spørgsmålet, skulle man hurtigt blive skuffet. Ordstyrer var den konservative byrådskandidat og blogger Dan Ritto.

Støvring lagde for med en beskrivelse af sit standpunkt som han kaldte det pluralistiske. Verden består af en flerhed af kulturer eller civilisationer, der hver især rummer et eget moralkodeks. Det partikulære har forrang frem for det universelle og Støvring viste med et vue ud over verden af i dag, hvordan de ikke vestlige civilisationer alle var i færd med at genbekræfte sig selv i en eksplicit afvisning af vesten. Støvrings standpunkt var kort sagt, at der ikke findes en absolut norm, som man kan dømme eller bedømme fremmede kulturer efter. Vi i vesten skal værne om vesten, men kun fordi vi er vestlige. Andre kulturer har værdi for de folk, der befinder sig inden for rammerne af disse.

Katrine Winkel Holm replicerede ved at udpege det hun opfattede som faremomenterne i denne relativisme, idet hun pegede på, at den ville føre til en form for ligegyldighed over for overgreb begået i fremmede kulturkredse. Skulle briterne i Indien f.eks. have accepteret enkeafbrædning, som det var skik i Indien og skal konservative af i dag acceptere krænkelser af ytringsfriheden i Mellemøsten og Rusland? Winkel Holm slog særligt på kristendommen som rygraden i vestlig civilisation, og hun fremhævede, at kristendommen rummede en universalisme, der faktisk gav en slags målestok at bedømme også fremmede kulturer efter.

Debatten var efterfølgende livlig og på et meget højt filosofisk abstraktionsniveau, hvor der særligt blev spurgt ind til følgerne af Støvrings pluralisme og farerne ved at opgive enhver forestilling om en absolut instans, der kunne relativere og sætte grænser for kultuerne. Debatten bragte ikke enighed, men klarhed over nogle principielle skel inden for konservatismen og understregede det høje debatniveau, der præger dansk konservatisme.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.