Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Formandsord: Brugerbetaling på universiteterne?

Skal der indføres brugerbetaling på universitetet? Det spørgsmål stillede Venstres Esben Lunde Larsen og blev hurtigt udsat for massiv kritik fra venstrefløjen, ikke mindst Danske Studerendes Fællesråd, DSF. Der er groft sagt to positioner i debatten: De der med DSF hævder, at brugerbetaling vil betyde, at de fleste får sværere ved at gennemføre en uddannelse, og de der med bl. a. Esben Lunde Larsen hævder, at brugerbetaling vil skabe en mere seriøs uddannelseskultur, hvor der i højere grad er et incitament for at gennemføre studiet hurtigt og godt.

De fleste, der har sat fod på et universitet, vil vide, at en moderat brugerbetaling nogle steder kunne hæve det faglige niveau. Det ville betyde studerende, der i højere grad har valgt deres studie, og som sandsynligvis i højere grad vil være ambitiøse og målrettede. Måske vil det – og dette ville være det absolut mest positive ved forslaget – kunne åbne op for et delvist alternativ til taxametersystemet, så man endelig vil kunne begynde et opgør med den nuværende incitamentstruktur, der belønner universiteter for at lade studerende bestå eksamener.

Men der er også fra et konservativt perspektiv ulemper ved forslaget. I dag er universiteterne ofte kendetegnede ved, at mange studerende har en mekanisk tilgang til deres studie; deres mål er at læse det pensum, de får serveret for lige præcis at leve op til kravene i deres eksamener – men den selvstændige fordybelse, der burde kendetegne et universitetsstudium, har det hårdt. Med brugerbetaling ville man risikere at stille den selvstændige fordybelse og dannelse endnu værre, end den står i dag.

Derfor er der grund til at overveje debatten nøje; DSF kom som forventet med deres automatreaktion. Men for andre er det også værd at overveje, om ikke forslaget om en – moderat – brugerbetaling kan have positive effekter. Universitetsuddannelser er under alle omstændigheder ikke gratis, og kan en diskussion om øget brugerbetaling føre til en bredere diskussion om finansieringen af universiteterne, vil det være en velkommen og vigtig debat.

Med venlig hilsen
Rasmus Pedersen
Formand, Konservative Studenter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.