Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Formandsord: 63.525 nye studerende

Med optaget af 63.525 nye studerende på de videregående uddannelser, opblusser der så småt en debat om, hvordan universiteterne fremover skal prioritere for at sikre et højt niveau. Danske Studerendes Fællesråd drømmer om flere penge til universiteterne, mens universiteterne selv – tilsyneladende med opbakning fra Morten Østergaard – vil tænke i flere eliteuddannelser. Det er helt og aldeles urealistisk at tro, at årgange med 63.525 studerende alle kan få uddannelser på højeste akademiske niveau – og hvorfor skulle de overhovedet det? Danske Studerendes Fællesråd lever i den tro, at det nødvendigvis er et gode, at så mange som muligt får en akademisk uddannelse. Men med det antal af nye studerende, der optages hvert år, er universiteterne endegyldigt blevet masseuniversiteter, og det væsentlige er ikke, om man smider en smule færre penge i puljen eller ej – men hvordan man sikrer kvaliteten i uddannelserne. I KS har vi længe peget på eliteuddannelser og en ændring eller afskaffelse af taxametersystemet som to nemme måder at sikre kvaliteten på – både for bredden og eliten.

DSF har fremsat et forslag om, at finansieringen af universiteterne bl. a. kunne ske via ’brugerbetaling’ – men ikke, forstås, brugerbetaling fra de studerende, men fra de virksomheder, der ansætter de færdiguddannede kandidater fra et universitet. Det er netop symptomatisk for holdningen hos DSF, at man betragter studerende i modsætning til arbejdsmarkedet – man vil sikre de studerendes forhold ved at gøre det sværere for virksomhederne at ansætte studerende! Nej tak, må enhver studerende, der gør sig håb om at få et arbejde efter sin uddannelse, sige. Færdiguddannede har det svært nok ved at få arbejde, som situationen er nu – et gebyr på at blive ansat vil kun gøre det endnu sværere. Men den slags bekymrer DSF sig ikke om; her er man kun optaget af kortsigtet at sikre flere penge til studerende, uden tanke om hverken mål eller middel.

I KS holder vi fast i, at ”studerende” ikke er en klassebetegnelse; som studerende er man selvfølgelig også interesseret i det bedst mulige forhold mellem universiteter og omverden, og man er interesseret i, at universiteterne udbyder eliteuddannelser for de bedste. Alt andet er udtryk for en misundelsespolitik, der stadig følger Ritt Bjerregaards berømte ord om, at hvad ikke alle kan lære, skal ingen lære. Én ting er, at vi stadig trækkes med det i folkeskolen – skal vi virkelig også trækkes med det på universiteterne?

Med venlig hilsen
Rasmus Pedersen
Formand, Konservative Studenter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.