Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Fast-food-universitetet?

Tidligere på sommeren bragte vi her på siden et par indlæg om tilstanden på humaniora på de danske universiteter. Nu melder den karismatiske lektor dr. phil. Hans Hauge fra Nordisk ved Aarhus Universitet sig i debatten. Han minder os om en tid, hvor universitetet var et sted med plads til fordybelse og dannelse; i dag, siger Hauge, minder det om en efterskole. Hauge påpeger en række områder, hvor universitetet i stigende grad minder om en skole:

“De studerende har afsløret virkeligheden. De kalder universitetet ’skolen’, og de går i en klasse, og de har lektier for. De vil helst ikke have bøger, for de er dyre, og derfor får de alt, hvad de skal have som pdf-filer eller i form af det skandaløse kompendium.”

Også forskningsfriheden er ifølge Hauge et overstået kapitel; bøgerne er blevet kastet bort til fordel for artikelproduktion – selvom ingen gider læse artiklerne. Overordnet er der ved at ske en homogenisering af forskningen: Humaniora bliver som naturvidenskab, og peer-review funktionen betyder forskningsmæssig konsensus.

“Vi frarådes at skrive bøger. Artikler foretrækkes og helst på engelsk. Igen skal det være som i den naturvidenskabelige forskning. Vi skal skrive i flok eller team. Hvorfor? Det ved ingen, men sådan gør lægerne.

Humanioras kendemærke var dissens, men nu tvinges vi til konsensus – igen ligesom i naturvidenskaberne. Den klassiske modsætning mellem de to kulturer, mellem åndsvidenskaber og naturvidenskaber, forsøges med andre ord ophævet.”

Hele Hauges indlæg er at finde på Politiken: http://politiken.dk/debat/ECE1365734/der-er-gaaet-mcdonalds-i-universitetet/

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.