Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Eliten er blå?

AUlogoOmnibus har sat fokus på AUs nyeste rekrutteringsstrategi. Overskriften for Omnibus’ artikel hedder ”AU skal være mere elitær – på den blå måde”.

Som artiklen bemærker, har rekrutteringsbestræbelserne blandt andet givet sig udslag i en række kampagner, der er målrettet særligt dygtige potentielle studerende. Og som naturligvis skal tiltrække nye studerende i det hele taget.

For strategiens baggrund er også en skærpet konkurrence med navnlig Aalborg Universitet om de jyske studerende. Særlig bemærkelsesværdigt har det været, at AAU har haft held til at tiltrække et stigende antal studerende også fra den sydligere halvdel af Jylland.

Den interviewede, Prorektor for uddannelse, Berit Eika redegør for nogle af tankerne bag kampagnen:

”»Vi ved, at det adgangsgivende karaktergennemsnit og førsteprioritetsansøgninger er de bedste prædikative indikatorer i forhold til gennemførelse,«”

Dette er Konservative Studenter enige i. Det er kun naturligt at et universitet, der bestræber sig på at tilbyde den højeste faglighed i sine uddannelser og at befordre den fremmeste forskning, også forsøger at målrette sin rekruttering mod de bedst egnede potentielle studerende.

Hun siger blandt andet også:

”»Fagligheden er vi kendt for, og vi er også kendt for fællesskab. Men vi skal arbejde mere på, at potentielle studerende får den opfattelse, at en uddannelse fra AU er ensbetydende med en god karriere fremadrettet«”

Vi er enige i, at et diplom fra Aarhus Universitet skal være en eftertragtet blåstempling af kandidaten, som denne kan tage med sig i sit videre liv, i karrieren eller i videre forskning. Og det, som diplomet dækker over, den lange videregående uddannelse, skulle samtidig gerne have rustet den færdige studerende med en stor portion dannelse og et bredt perspektiv på omverdenen.

Men den deciderede målretning af kandidaterne mod arbejdsmarkedet mener vi i høj grad kan diskuteres. Det er indlysende, at man uddanner sig for siden at kunne arbejde. Men den hidtidige politiske tendens hvorefter universiteterne i stigende grad detailreguleres fra lovgivningsmagtens side af arbejdsmarkedspolitiske hensyn, vender vi os i Konservative Studenter stærkt imod.

I de aktuelle tiltag er der dog positive del-elementer: For eksempel er det særdeles lovende, hvad Berit Eika også nævner, at AU har udtrykt sit ønske om at få blødgjort de stramme regler for længden af specialeforløbende.
Man forstår nok associationerne, som overskriften spiller på: Elite, arbejdsmarked, erhvervsliv… borgerlig – blå. Men så vidt overskriften.

Man vil tilvejebringe og tilbyde den bedst tænkelige uddannelse og forskning. Men universitetet er ikke institution, der tilbyder serviceydelser fra stat til klient. Det er et sted, hvor man som studerende, underviser og forsker bidrager til netop at skabe, formidle og tilegne viden på særligt højt niveau.

Og det siger sig selv, at ikke alle i udgangspunktet er lige egnede eller motiverede for at indgå i dette fællesskab. Men dem, der er det, får et bedre studieforløb og, måske, også en bedre karriere efterfølgende. Og for et universitet skulle der vel ikke være noget særligt blåt i det…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.