Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Tanker fra Rønshoved Gruppens konference

26002232_d087636982

Hermed følger en beretning fra den i weekenden d. 5. til d. 6. overståede dannelseskonference på Rønshoved Højskole, der blev givet ved vore venner i Rønshoved Gruppen. I Konservative Studenter har vi vanen tro tilbudt vore medlemmer at få omkostningerne ved deres transport refunderet, og det samme forventer vi at gøre i fremtiden, idet vi gerne vil støtte Rønshoved Gruppen og dens formål samt give vore medlemmer en mulighed for opleve et andet rum for dannelsen end det sædvanlige, de møder på universitetet.

Konservative Studenters egen Anders Orris beretter fra konferencen:

Lørdag den 5. oktober havde Rønshoved-gruppen – en kreds af danske samfundsdebattører og intellektuelle, der har sat sig for at få dannelsen betonet stærkere i den offentlige debat – indbudt til møde på Rønshoved Højskole, hvor der var progamlagt tre foredrag. Omtrent 50 gæster fra hele landet havde fundet vej til højskolen, undertegnede inkluderet. Profilen på de deltagende var rimeligt bred – gennemsnitsalderen tippede, som det vel næppe er helt uvanligt ved sådanne arrangementer, mod det gråhårede; men kontingentet af yngre var dog også mærkbart. Tilsvarende var spændvidden blandt de deltagendes, mere politisk betonede opfattelser relativt bred; et fællestræk var formentlig en ret gennemgående interesse for det, man kan kalde den borgerlige offentlighed; for en etableret samfundsdebat, og for kulturelle og offentlige anliggender i al almindelighed.

Første, programsatte foredrag drejede sig om den tyske filosof Theodor Adorno og var ved dr.phil. Poul Ferland. Foredraget var præget af en biograferende beskrivelse af Adorno; denne som aktør i et tumultarisk 20. århundrede, hvor Adornos livsbane dels blev formet af det tredje rige grusomheder, dels – på ruinerne heraf – formede den nye forbundsrepublik. Adornos livslange balanceakt mellem et værdibaseret engagement og en tvivlende resignation stod i centrum for et foredrag, der måske nok kunne have haft gavn af en tand mere struktur – Adorno som meget interessant protagonist i det tyvende århundrede havde fortjent bedre. Næste foredrag var ved ph.d. Lars Christiansen, og drejede sig om en anden berømt tysk filosof, måske den mest berømt-berygtede af dem alle, nemlig Friedrich Nietzsche. I et meget velkonciperet og effektfuldt foredrag trængte Lars Christiansen ganske dybt ind i primært den unge Nietzsches tænkning, særligt med henblik på det radikalt elitære dannelsesideal som Nietzsche forfægtede, og i forlængelse heraf anvendte som kritik af sin samtids dannelsesinstitutioner. Linjerne og parallellerne til vore dage afrundede foredraget.

Tredje og sidste foredrag var ved ph.d. Thomas Aastrup Rømer og var, i stedet for biograferende, en bredere analyse af dannelsesbegrebets trængte position. I Aastrup Rømers optik var dette trængt, både af en kulturradikal, normopløsende strømning; men også af en modernitetskritisk strøming, der udtrykker en eksplicit kritik af den 1800-tals-humanisme, der af Aastrup Rømer betonedes som den strømning, der faktisk snarere udgør grundlaget for det gymnasium og det universitet, der har den almene dannelse som fikspunkt. Foredraget var gennemarbejdet og velargumenteret, men savnede i sin bredde nogle nuancer og nogle afklaringer af, hvilke fronter der kunne gøres mest klart adresserede udfald med og mod. Set fra undertegnedes stol var dette, sidste foredrag det, der forekom mest relevant for kredsens egentlige formål, dvs. den stærkere betoning af et klart og levende dannelsesbegreb. De to første foredrag var nok – ret beset – mere “indadvendt dannende” – dvs. de medvirkede til at højne forsamlingens egen dannelse, snarere end til adressere en bredere diskussion rundt omkring dannelsesbegrebet. Efter foredragene påbegyndtes en munter aften i salene på Rønshoved Højskole med toretters menu, fællessang fra højskolesangbogen, pilsnere og rødvin og munterhed og diskussion i Pejsestuen. Lad os håbe, at Rønshovedgruppen har mere på bedding. De yder en fortjenstfuld indsats.
– Anders Orris

1 comment to Tanker fra Rønshoved Gruppens konference

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.