Victory will not look like the ones our fathers and grand-fathers achieved

bush-april14-1.jpgSådan sagde Præsident Bush kl. 02.16 i nat, i en “adress to the nation” om Amerikas ny strategi i Irak, der bl.a. indebærer, at de over 132.000 soldater skal forøges med 20.000 ekstra. Det er mange – har vi overhoved over 20.000 soldater i det danske forsvar?Den ny kurs er ikke helt den samme som Irak-studiegruppen var fremme med, men indeholder en del fornuftige elementer og det har jo heller ikke været meningen, at studiegruppens holdninger skulle være amerikansk politik.

Det Hvide Hus inddeler strategien i 6 hovedpunkter:

  1. Let the Iraqis lead;
  2. Help Iraqis protect the population;
  3. Isolate extremists;
  4. Create space for political progress;
  5. Diversify political and economic efforts; and
  6. Situate the strategy in a regional approach.

At den amerikanske, engelske, danske osv. tilstedeværelse muligvis er en del af problemet i Irak er givet vis rigtigt. Men uden koalitionens tilstedeværelse ville anarkiet uden tvivl herske. Og her tænker jeg ikke på anarki, som “anarki på den fede måde” (læs: som Nozick ville have det), men på voldsanarki.

“Let the Iraqis lead” er det mest fornuftige element i planen efter min mening. Irakerne – høj som lav – skal have ansvaret for deres egne hverdag, så de selv kan skabe rammerne for det samfund, som de måtte ønske. Selvfølgelig indenfor demokratiets rammer.

I øjeblikket er det meget svært for tidligere medlemmer af det socialistiske og sekulære Bath-parti, at få arbejde i administrationen. Hvis anti-Bath lovene virkelig bliver lempet, vil det give Irakerne en mulighed for at få flere erfarende folk med på vognen – og det har landet brug for.

Men er det too little, too late? Det vil tiden vise.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.